ARTIST STATEMENT

 

Min konstnärliga motivation grundar sig nog i en frustration av begränsningen att vara människa. Begränsningen att bara kunna vara på en plats, tänka en tanke, känna en känsla samtidigt. Jag försöker jobba mig bort från det linjära livet och söker mig till gränslandet där koncept möts. Gränslandet mellan verklighet och dröm, mellan natur och kultur, mellan humor och allvar, mellan känslor och tankar.

Ett av mina första minnen som barn var när jag i ett varmt bad drog på det kallaste vattnet. Det kalla vattnet sköt det varma till andra sidan badkaret. Ena halvan blev kall, andra varm. Jag satte mig i mitten av badkaret, fascinerad över att känna både det varma och kalla vattnet samtidigt. Jag tror jag förstod något viktigt om mig själv den gången men hade ännu inte verktygen till att förstå vad jag förstod. Det har jag kanske fortfarande inte, men jag tror att där, i mitten av badkaret, på något sätt också är mittpunkten i min existens. Konsten blir för mig ett verktyg att hitta tillbaka till den punkten. Genom en visuell och praktisk meditation kring mitt förhållande till mig själv och min samtid, leder konsten mig på en introspektiv resa tillbaka mot min essens.

Kanske är sökandet också en flykt. En flykt från livet. Genom att känna två saker samtidigt raderar dem på ett sätt ut varandra och frigör mig från deras makt. Strecket blir till en cirkel och jag kan röra mig fritt i dess mjuka form.

I min konstnärliga praktik låter jag oftast konceptet diktera metod och val av medium. Jag jobbar både skulpturalt, med rörlig bild och med installationer, men främst jobbar jag fotografiskt då jag finner dualiteten i fotografiets förmåga att vara både subjektiv och objektiv på samma gång spännande samt att det ofta relaterar till dem frågor som intresserar mig.